Giriş yap
En son konular
En iyi yollayıcılar
umut | ||||
Anarchy | ||||
06caner40 | ||||
06berat36 | ||||
elif azbent | ||||
Dar3DeV1L | ||||
umut cullen | ||||
FuRkaN | ||||
rabia nur özdemir | ||||
ecem özata |
Kimler hatta?
Toplam 2 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 2 Misafir Yok
Sitede bugüne kadar en çok 78 kişi C.tesi Ağus. 20, 2016 3:20 am tarihinde online oldu.
Mandalinayı tartışırken zeytini unuttuk
1 sayfadaki 1 sayfası
Mandalinayı tartışırken zeytini unuttuk
Mandalina ve portakalın boya ile sarartıldığı iddialarıyla yeniden gündeme gelen meyvelerin olgunlaştırılmasında uygun olmayan kimyasal madde kullanımının, yoğunluğu azalsa da zeytinlerin karartılmasında kaçak olarak kullanıldığı ileri sürüldü.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin kısa sürede olgunlaştırılması için “Tekstil boyası” gibi uygun olmayan kimyasalların kullanımının geçmiş yıllarda çok yaşandığını anımsattı.
Taviloğlu, bu konuda yasal düzenlemelerin önemli oranda başarı sağladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Zannediyorum, son çıkan Gıda Yasası’nın uygulanmasındaki ele alış biçimiyle bu ciddi şekilde caydırıldı. Ama tabii ki arada kaçaklar olmaz mı? ’Olmaz’ demek mümkün değil. Yalnız önemli olan zeytin üretiminde kimyasal, tabii kısmen kullanılıyor, acısını almak için... Özellikle ’yeşil’ ve ’konfit’ dediğimiz türlerin üretiminde. Ama tabii Sağlık Bakanlığınca veya sağlık kurallarınca tespit edilmiş kimyasal ve sınırlar dahilinde kullanıldığı sürece bunda bir tehlike yok. Bugün İspanya da aynı şeyi yapıyor, Yunanistan da aynı şeyleri yapıyor.”
Tekstil kimyasalları gibi kimyasal kullanımının ise son derece zararlı olduğunu vurgulayan Taviloğlu, şunları kaydetti:
“Tabii, bu işin çığırından çıkması ve ucuz olarak, çok kısa sürede yapılması, tamamen kar amacıyla davranılarak bu tür yollara başvurulması her zaman zararlı. Ama bugünlerde, yoğunlaşan bir şikayet yok. Artık öyle bir döneme geldik ki tüketici çok bilinçli davranıyor ve özellikle ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Üzerindeki etiket bilgilerini ciddi şekilde okuyor, o konuda aklını karıştıran bir şey varsa, üretici firmaya mail gönderiyor. Yani bu konularda duyarlılığın gelişmesi, artması, yaygınlaşması ve özellikle markalı ürünlerin tercih edilmesi en sağlıklı olanıdır.”
Zeytinin kısa sürede karartılması için geçmiş yıllarda bazı üreticilerin, kanserojen tekstil boyası, demir sülfat gübresi hatta paslı teneke kullandığı ileri sürülmüştü.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin kısa sürede olgunlaştırılması için “Tekstil boyası” gibi uygun olmayan kimyasalların kullanımının geçmiş yıllarda çok yaşandığını anımsattı.
Taviloğlu, bu konuda yasal düzenlemelerin önemli oranda başarı sağladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Zannediyorum, son çıkan Gıda Yasası’nın uygulanmasındaki ele alış biçimiyle bu ciddi şekilde caydırıldı. Ama tabii ki arada kaçaklar olmaz mı? ’Olmaz’ demek mümkün değil. Yalnız önemli olan zeytin üretiminde kimyasal, tabii kısmen kullanılıyor, acısını almak için... Özellikle ’yeşil’ ve ’konfit’ dediğimiz türlerin üretiminde. Ama tabii Sağlık Bakanlığınca veya sağlık kurallarınca tespit edilmiş kimyasal ve sınırlar dahilinde kullanıldığı sürece bunda bir tehlike yok. Bugün İspanya da aynı şeyi yapıyor, Yunanistan da aynı şeyleri yapıyor.”
Tekstil kimyasalları gibi kimyasal kullanımının ise son derece zararlı olduğunu vurgulayan Taviloğlu, şunları kaydetti:
“Tabii, bu işin çığırından çıkması ve ucuz olarak, çok kısa sürede yapılması, tamamen kar amacıyla davranılarak bu tür yollara başvurulması her zaman zararlı. Ama bugünlerde, yoğunlaşan bir şikayet yok. Artık öyle bir döneme geldik ki tüketici çok bilinçli davranıyor ve özellikle ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Üzerindeki etiket bilgilerini ciddi şekilde okuyor, o konuda aklını karıştıran bir şey varsa, üretici firmaya mail gönderiyor. Yani bu konularda duyarlılığın gelişmesi, artması, yaygınlaşması ve özellikle markalı ürünlerin tercih edilmesi en sağlıklı olanıdır.”
Zeytinin kısa sürede karartılması için geçmiş yıllarda bazı üreticilerin, kanserojen tekstil boyası, demir sülfat gübresi hatta paslı teneke kullandığı ileri sürülmüştü.
06caner40- Mesaj Sayısı : 103
Kayıt tarihi : 19/11/09
Yaş : 29
Nerden : ankara
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Çarş. Haz. 01, 2011 3:39 pm tarafından meto0608
» Merabalar güzel ülkemin en güzel insanları ve en güzel öğrencileri
Cuma Haz. 04, 2010 1:55 pm tarafından mertgil
» Kelimenim son harfinden kelime türetme forum oyunu hadi başlıyalım :)
Çarş. Nis. 28, 2010 7:01 pm tarafından two girL
» 8. SINIF SBS MATEMATİK KONU ANLATIMLARI TEK BAŞLIK ALTINDA HARİKA
Ptsi Nis. 19, 2010 3:05 pm tarafından Ayça
» Gençken yapılacak 100 şey
C.tesi Nis. 03, 2010 6:25 pm tarafından cansu
» GÜNÜMÜZ ÇILGIN TÜRKLERİ
Çarş. Mart 31, 2010 2:02 pm tarafından erdal
» Harfli İfadeler
Paz Mart 14, 2010 1:01 pm tarafından sanane
» Matemetikçilerin araba yazıları
C.tesi Mart 13, 2010 9:12 pm tarafından ecem özata
» 2010 Mango Bayan Hırka Modelleri
Cuma Mart 12, 2010 7:48 pm tarafından cansu